Οι άνδρες διαγωνίζονται στα εξής όργανα της ενόργανης γυμναστικής: έδαφος, ίππος με λαβές, κρίκοι, άλμα, μονόζυγο και παράλληλοι ζυγοί. Οι γυναίκες μετέχουν μόνο σε τέσσερα όργανα: άλμα, έδαφος, δοκός ισορροπίας και ασύμμετροι ζυγοί.
1. Έδαφος: Οι ασκήσεις εδάφους είναι κοινές για τους άνδρες και τις γυναίκες. Διεξάγονται σε ένα ταπί διαστάσεων 12x12 μέτρων, με ένα περιφερειακό όριο ασφαλείας ενός μέτρου. Οι αθλητές έχουν 70 δευτερόλεπτα στη διάθεσή τους για να εκτελέσουν ακροβατικά σάλτα, ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας.
2. Ίππος με λαβές: Ο ίππος απευθύνεται μόνο στους άνδρες. Έχει μήκος 1,60 μέτρα, ύψος 1,05 μέτρα και η απόσταση μεταξύ των λαβών είναι 45 εκατοστά. Οι αθλητές εκτελούν ασκήσεις στον ίππο με τα πόδια κλειστά και σε διάσταση.
3. Κρίκοι: Οι αθλητές εκτελούν μια σειρά από ασκήσεις σε ειδικούς ξύλινους κρίκους που κρέμονται από ειδική μεταλλική κατασκευή, η οποία βρίσκεται σε ύψος 2,80 μέτρων από το έδαφος.
4. Άλμα: Στο όργανο αυτό χρησιμοποιείται ένα ελαφρά κεκλιμένο επίπεδο σώμα ύψους 1,25 μέτρων. Οι αθλητές (άνδρες και γυναίκες) καλούνται να εκτελέσουν περιστροφές και ελιγμούς, ύστερα από γρήγορο τρέξιμο και πάτημα στον βατήρα.
5. Μονόζυγο: Το ολυμπιακό μονόζυγο έχει διάμετρο 2,8 εκατοστά και μήκος 2,4 μέτρα. Το όργανο αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις αιώρησης και πτήσης με αλλαγές λαβών και απευθύνεται μόνο στους άνδρες αθλητές.
6. Παράλληλοι ζυγοί: Είναι το τελευταίο όργανο όπου διαγωνίζονται οι άνδρες. Πρόκειται για δυο παράλληλες μπάρες μήκους 3,5 μέτρων που βρίσκονται 2 μέτρα πάνω από το έδαφος. Οι αθλητές εκτελούν στους ζυγούς ασκήσεις όμοιες με αυτές του μονόζυγου.
7. Ασύμμετροι ζυγοί. Πρόκειται για όργανο των γυναικών, όμοιο με τους παράλληλους ζυγούς των ανδρών. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι ζυγοί των γυναικών είναι μήκους 2,4 μέτρων και είναι τοποθετημένοι σε διαφορετικό ύψος ο καθένας (ο πρώτος απέχει από το έδαφος 1,45 μέτρα και ο δεύτερος 1,65 μέτρα).
8. Δοκός ισορροπίας. Η δοκός ισορροπίας έχει μήκος 5 μέτρα, ύψος 1,25 μέτρα και πλάτος 10 εκατοστά. Οι αθλήτριες πρέπει να εκτελέσουν ακροβατικές κινήσεις χωρίς αστάθειες και πτώσεις μέσα σε 1 λεπτό και 30 δεύτερα.
Στην ενόργανη γυμναστική οι άνδρες διαγωνίζονται ξεχωριστά από τις γυναίκες. Αρχικά, γίνεται ο προκριματικός αγώνας με στόχο την πρόκριση στους τελικούς ομάδων, σύνθετου ατομικού και οργάνων. Στον τελικό ομάδων συμμετέχουν οι οκτώ καλύτερες ομάδες του προκριματικού, στο σύνθετο ατομικό παίρνουν μέρος οι εικοσιτέσσερις καλύτεροι αθλητές και αθλήτριες, ενώ στον τελικό οργάνων συμμετέχουν οι οκτώ καλύτεροι αθλητές στα διάφορα όργανα μεμονωμένα.