Γεννήθηκε στην Ελλάδα και αγωνίστηκε στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Στην αναρρίχηση επί κάλω κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο μαζί με τον συμπατριώτη του, Νικόλαο Ανδριακόπουλο. Επί συνόλου 5 διαγωνιζομένων, μόνο ο Ξενάκης με τον Ανδριακόπουλο κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αναρρίχηση στο μήκους 14 μέτρων σκοινί. Ο Ανδριακόπουλος έκανε χρόνο 23,4 δεύτερα, ενώ ο Ξενάκης λιγότερο.
Ο Θωμάς Ξενάκης κατέκτησε και δεύτερο μετάλλιο στους ίδιους αγώνες, αυτή τη φορά στο ομαδικό των παράλληλων ζυγών, με την ελληνική ομάδα.Απεβίωσε στο Όραντζ της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, το 1942.
_______________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιωάννης Μητρόπουλος ήταν Πατρινός που έμενε στην Αθήνα και ήταν αθλητής του Εθνικού ΓΣ Αθηνών.
Γεννήθηκε το 1874. Καταγόταν από την Ζαχλορού Αχαΐας. Το 1896, στην 1η Ολυμπιάδα της Αθήνας, αναδείχτηκε πρώτος στους κρίκους. Ο αγώνας έγινε στις 28 Μαρτίου 1896. Κατέκτησε επίσης ένα χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό του δίζυγου, με την ομάδα του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγoυ.
----------------------------------------
_________________________________________________________________________________
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ
Ο Ιωάννης Μελισσανίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1977. Είναι ένας συνταξιούχος ελληνικής καλλιτεχνικής γυμναστής και του 1996 Ολυμπιονίκης στην άσκηση πατωμάτων. Ήταν επίσης το 1994 πρωταθλητής Ευρώπης στο πάτωμα και ο πρώτος Έλληνας γυμναστής ποτέ μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Ξεκίνησε γυμναστική εκπαίδευση και κλασικό μπαλέτο στην ηλικία των 9 και μισή. Οι γονείς του δεν ήταν αρχικά υποστήριζαν την ιδέα, και, σύμφωνα με Μελισσανίδης, μόνο υποχώρησε και τον πήρε στο Σπάρτακος Θεσσαλονίκης σύλλογο γυμναστική, όταν αρνήθηκε να φάει για δύο ημέρες. Στο Junior τον πρώτο του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1991 Μελισσανίδης τοποθετηθεί μία μέτρια 18η στο σύνολο του γύρω, αλλά κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην άσκηση πατωμάτων, τη διάθεση πριν από τους μελλοντικούς Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ιβάν Ivankov και την Ιορδανία Jovtchev.Δύο χρόνια αργότερα , το 1993, κέρδισε τον τίτλο λόγο σε Junior Ευρωπαίοι και την τρίτη θέση στο άλμα.
Το 1994, πρώτο έτος του ανταγωνιστικά ως ανώτερος, Μελισσανίδης απολαύσει την επιτυχία στην παγκόσμια σκηνή. Κέρδισε τον τίτλο ασκήσεις εδάφους το 1994 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πράγα . Στα 1994 παγκόσμια πρωταθλήματα έδεσε με Βρετανίας Neil Μεγάλη Thomas για το ασημένιο μετάλλιο στο πάτωμα. Με αυτή τη νίκη, Μελισσανίδης έγινε ο πρώτος Έλληνας γυμναστής, αρσενικό ή θηλυκό, για μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. «Τύχες Μελισσανίδης άλλαξε μετά το 1994: το 1995 και το 1996 κόσμους που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να μην ένα μεμονωμένο γεγονός τελικό.
Ωστόσο, σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996 στην Ατλάντα , Μελισσανίδης ήταν ο νικητής έκπληξη του μεταλλίου ορόφου χρυσό άσκηση, να κερδίσει τον αγώνα με σκορ 9,850. Η νίκη ήταν το πρώτο μετάλλιο γυμναστική Ολυμπιακών Αγώνων για την Ελλάδα από το 1906.
Μελισσανίδης συνέχισε ανταγωνιστικών μετά το 1996, κερδίζοντας τον τίτλο θόλο το 1998 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αγίας Πετρούπολης . Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 2000 θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ, όμως, που αγωνίζεται με τραυματισμό, αγωνίστηκε μόνο στο άλμα και την υψηλή μπαρ.
_____________________________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΡΣΑΚΗΣ
Ο Πέτρος Περσάκης ήταν Έλληνας αθλητής της γυμναστικής, Ολυμπιονίκης το 1896.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα κατέκτησε δύο μετάλλια στην γυμναστική , τα αγωνίσματα της γυμναστικής έγιναν στο Παναθηναϊκό στάδιο. Ήταν τρίτος στους κρίκους πίσω από τον Μητρόπουλο και τον Γερμανό Χέρμαν Βάινγκερτνερ . Επίσης ήταν δεύτερος στο ομαδικό του δίζυγου με την ομάδα του Πανελληνίου όπου ανήκε μαζί με τους Μητρόπουλο, Ξενάκη, Αθανασόπουλο και Ανδριακόπουλο.
---------------------------------
_________________________________________________________________________________
Σπυρίδων Αθανασόπουλος
Ο Σπυρίδων Αθανασόπουλος ήταν Έλληνας γυμναστής και ολυμπιονίκης το 1896.
Συμμετείχε στους Α' Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα στην γυμναστική. Ήταν δεύτερος με την ομάδα του Πανελληνίου στο ομαδικό αγώνισμα του δίζυγου. Την ομάδα αποτελούσαν και οι αθλητές , οι οποίοι όμως δεν ανήκαν στο σύνολό τους στην ομάδα του Πανελληνίου, Ν. Ανδριακόπουλος , Π. Περσάκης, Ι. Μητρόπουλος και Θ. Ξενάκης. Μάλιστα ο Αθανασόπουλος ήταν και ο γυμναστής των αθλητών του Πανελληνίου .
____________________________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ
Ο Λευτέρης Κοσμίδης είναι πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής. Το 2007 έγινε ο πρώτος 16χρονος Έλληνας, που κατέκτησε ευρωπαϊκό μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών σε όλα τα αθλήματα. Προπονητής του είναι ο Γιώργος Αγγέλου, και ανήκει στον ΑΓΟ Πάτρας. Ο αδερφός του, Ξενοφών Κοσμίδης, είναι επίσης αθλητής της γυμναστικής, γεννημένος το 1989.
Γεννήθηκε στις 6 Μαΐου του 1991. Στις 29 Απριλίου του 2007 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, στην πρώτη του εμφάνιση σε τέτοια διοργάνωση.
2006-2007
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων του 2006 ήταν 4ος στο έδαφος, και το 2007 στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής στο Κότμπους της Γερμανίας στο έδαφος ήταν επίσης τέταρτος, χάνοντας το χάλκινο μετάλλιο για μόλις 0,025 βαθμούς . Αργότερα, στο Γκραν Πρι ενόργανης στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, ο Κοσμίδης κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στο άλμα με 15,575 βαθμούς σε επίπεδο ανδρών.
Στις 28 Οκτωβρίου του 2007 ο Λευτέρης Κοσμίδης κατέκτησε ένα ακόμα μετάλλιο, πάλι χάλκινο (με 15,500 β. στις ασκήσεις εδάφους), στο Παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής της Στουτγάρδης.
Τον επόμενο μήνα, ο γυμναστής έκανε εξίσου δυναμική εμφάνιση στο Γκραν Πρι στη Γλασκόβη, κατακτώντας δύο μετάλλια: αργυρό στις ασκήσεις εδάφους και χάλκινο στο άλμα
2008
Το Μάρτιο του 2008 ο αθλητής πρώτευσεστο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης στο Κατάρ, με βαθμολογία 15,850 βαθμούς.
Ο αθλητής κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους στους τελικούς οργάνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής εφήβων, στις 11 Μαΐου του 2008 στη Λωζάννη. Βαθμολογήθηκε με 15,525 βαθμούς.
Λίγο αργότερα, κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους, στο Γκραν πρι της ενόργανης στο Σομπατέλι της Ουγγαρίας, τον Οκτώβριο του 2008. Τον ίδιο μήνα σε Γκραν Πρι στη Γλασκώβη ήταν πάλι τρίτος και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στις ασκήσεις εδάφους με 15.450 βαθμούς.
Ο Κοσμίδης ήρθε 4ος στις 14 Δεκεμβρίου του 2008, αγωνιζόμενος στον τελικό του εδάφους του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενόργανης στη Μαδρίτη, με 15.150 βαθμού.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Νικόλαος Ανδριακόπουλος ήταν Έλληνας αθλητής της γυμναστικής, ο οποίος αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα της αναρρίχησης επί κάλω το 1896.
Σε ηλικία 15 χρονών γράφτηκε στον Παναχαϊκό Γυμναστικό Σύλλογο, από όπου και διαγράφηκε λίγα χρόνια αργότερα. Αποχώρησε και μαζί με άλλους αθλητές και ίδρυσε την ΓΕ Πατρών, πριν τους ολυμπιακούς αγώνες είχε επιστρέψει στον Παναχαϊκό . Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι δυο σύλλογοι συγχωνεύτηκαν το 1923 σε Παναχαϊκή Γ. Η μεγάλη μυϊκή του δύναμη οδήγησε τον Ανδριακόπουλο σε πολλές μεγάλες επιτυχίες.
Το 1896 συμμετείχε σαν φίλαθλος στην πρώτη Ολυμπιάδα της Αθήνας, καθότι ο Παναχαϊκός είχε αποχωρήσει από τούς Αγώνες. Αναδείχτηκε πρώτος ολυμπιονίκης στην Αναρρίχηση επί κάλω στις 29 Μαρτίου 1896 με χρόνο 23.4. Στον αγώνα συμμετείχαν δύο Έλληνες και 10 ξένοι αθλητές. Παράλληλα κατέκτησε ένα αργυρό μετάλλιο με την γυμναστική ομάδα του Πανελληνίου Γ . Όταν επέστρεψε στην Πάτρα στις 5 Απριλίου, έτυχε πρωτοφανούς υποδοχής: Όλα τα καταστήματα και τα μπαλκόνια ήταν σημαιοστολισμένα. Όταν το τρένο έφτασε στην αποβάθρα, είχαν παραταχθεί δεξιά και αριστερά οι αθλητές του Παναχαϊκού και της ΓΕ Πατρών καθώς και μια μπάντα. Κάτω από τις επευφημίες και τις ζητωκραυγές των Πατρινών σηκώθηκε στα χέρια από φίλους του, οι οποίοι των μετέφεραν στην Πλατεία Γεωργίου Α'. Εκεί τιμήθηκε με μετάλλια και επαίνους από τους φορείς και από τα δυο αθλητικά σωματεία της πόλης. Την άλλη μέρα ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών έχασε το μετάλλιο του, το οποίο όμως βρήκε κάποιος φοιτητής από την Ναύπακτο και του το επέστρεψε έπειτα από έναν μήνα.
Φοίτησε στην νομική, άσκησε για λίγα χρόνια την δικηγορία και στη συνέχεια έγινε συμβολαιογράφος. Το 1906 μάλιστα εξέδωσε το βιβλίο "Πραγματεία περί γάμου". Με το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε διοικητικά με τον Παναχαικό.
Επίσης κατέκτησε νίκες και στους Β΄ Εσωτερικούς Αγώνες του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου.
_________________________________________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΨΑΧΟΣ
Ο Βασίλειος Ψάχος γεννήθηκε το 1887 - ? ήταν Έλληνας 2ος ολυμπιονίκης απο την Πάτρα στης Μεσολυμπιάδα της Αθήνας το 1906 στο Αγώνισμα της Διελκυστίνδας με την εθνική ομάδα. Αδελφός του ήταν ο επίσης ολυμπιονίκης στο ίδιο αγώνισμα Γεώργιος Ψάχος την υπόλοιπη ομάδα αποτελούσαν οι Σπυρίδων Λάζαρος, Κωνσταντίνος Λάζαρος, Αντώνιος Τσίτας, Σπυρίδων Βέλλας, Γεώργιος Παπαχρήστου,Κωνσταντίνος Παρνασσάς και Παναγιώτης Τριβουλίδας. Ήταν αθλητής της Γ.Ε. Πατρών.
---------------------------------------------------------------
_________________________________________________________________________________
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ματθαίος Δεσποτόπουλος ήταν Έλληνας γυμναστής πανελληνιονίκης και Ολυμπιονίκης το 1906.
Είχε γεννηθεί στην Σμύρνη κι ήταν αθλητής του Απόλλων Σμύρνης είχε συμμετοχές και νίκες στους τοπικούς αγώνες της Σμύρνης τα "Απολλώνια" . Είχε πάρει μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου το 1904 όπου ήταν πρώτος στους κρίκους με δεύτερο τον συναθλητή του στον Απόλλωνα Θεολόγο Αναστάσογλου. Συμμετείχε και στο μονόζυγο όπου ήταν δεύτερος με πρώτο τον Αναστάσογλου . Στούς κρίκους σύμφωνα με τον τύπο της εποχής μαζί με τον συμπαίκτη του Αναστάσογλου στον Απόλλωνα "κατέπληξαν το πλήθος διά της εξόχου εκτελέσεως των γυμνασμάτων τους".Στην Μεσολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα συμμετείχε στο γυμναστικό πένταθλο όπου ήταν δεύτερος και αργυρός Ολυμπιονίκης. Το αγώνισμα έγινε στο Παναθηναϊκό στάδιο και περιελάμβανε τα αγωνίσματα δίζυγο, μονόζυγο, ιππικό εφαλτήριο άνευ λαβών, κρίκοι και άλμα σύνθετο εις μήκος και ύψος άνευ βατήρος.
__________________________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συμμετείχε στους Α' Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα στην γυμναστική. Ήταν δεύτερος με την ομάδα του Πανελληνίου στο ομαδικό αγώνισμα του δίζυγου. Την ομάδα αποτελούσαν και οι αθλητές , οι οποίοι όμως δεν ανήκαν στο σύνολό τους στην ομάδα του Πανελληνίου, Ν. Ανδριακόπουλος , Π. Περσάκης, Ι. Μητρόπουλος και Θ. Ξενάκης. Μάλιστα ο Αθανασόπουλος ήταν και ο γυμναστής των αθλητών του Πανελληνίου .
____________________________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ
Ο Λευτέρης Κοσμίδης είναι πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής. Το 2007 έγινε ο πρώτος 16χρονος Έλληνας, που κατέκτησε ευρωπαϊκό μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών σε όλα τα αθλήματα. Προπονητής του είναι ο Γιώργος Αγγέλου, και ανήκει στον ΑΓΟ Πάτρας. Ο αδερφός του, Ξενοφών Κοσμίδης, είναι επίσης αθλητής της γυμναστικής, γεννημένος το 1989.
Γεννήθηκε στις 6 Μαΐου του 1991. Στις 29 Απριλίου του 2007 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, στην πρώτη του εμφάνιση σε τέτοια διοργάνωση.
2006-2007
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων του 2006 ήταν 4ος στο έδαφος, και το 2007 στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής στο Κότμπους της Γερμανίας στο έδαφος ήταν επίσης τέταρτος, χάνοντας το χάλκινο μετάλλιο για μόλις 0,025 βαθμούς . Αργότερα, στο Γκραν Πρι ενόργανης στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, ο Κοσμίδης κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στο άλμα με 15,575 βαθμούς σε επίπεδο ανδρών.
Στις 28 Οκτωβρίου του 2007 ο Λευτέρης Κοσμίδης κατέκτησε ένα ακόμα μετάλλιο, πάλι χάλκινο (με 15,500 β. στις ασκήσεις εδάφους), στο Παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής της Στουτγάρδης.
Τον επόμενο μήνα, ο γυμναστής έκανε εξίσου δυναμική εμφάνιση στο Γκραν Πρι στη Γλασκόβη, κατακτώντας δύο μετάλλια: αργυρό στις ασκήσεις εδάφους και χάλκινο στο άλμα
2008
Το Μάρτιο του 2008 ο αθλητής πρώτευσεστο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης στο Κατάρ, με βαθμολογία 15,850 βαθμούς.
Ο αθλητής κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους στους τελικούς οργάνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής εφήβων, στις 11 Μαΐου του 2008 στη Λωζάννη. Βαθμολογήθηκε με 15,525 βαθμούς.
Λίγο αργότερα, κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους, στο Γκραν πρι της ενόργανης στο Σομπατέλι της Ουγγαρίας, τον Οκτώβριο του 2008. Τον ίδιο μήνα σε Γκραν Πρι στη Γλασκώβη ήταν πάλι τρίτος και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στις ασκήσεις εδάφους με 15.450 βαθμούς.
Ο Κοσμίδης ήρθε 4ος στις 14 Δεκεμβρίου του 2008, αγωνιζόμενος στον τελικό του εδάφους του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενόργανης στη Μαδρίτη, με 15.150 βαθμού.
2009
Ο νεαρός αθλητής συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις και το 2009. Τον Απρίλιο κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους με 1,250 βαθμούς στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, που διεξήχθη στο Μιλάνο Στους Μεσογειακούς Αγώνες, το 2009, κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους με βαθμολογία 15.650 .Στις 11 Απριλίου 2010 ο Κοσμίδης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους με 15,325 βαθμούς στο παγκόσμιο κύπελλο στο Παρίσι Στις 25 Απριλίου 2010 κατέκτησε το τρίτο του μετάλλιο (αργυρό στο έδαφος, ενώ τα προηγούμενα ήταν δύο χάλκινα το 2007 και το 2009) σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο Μπέρμιγχαμ, με 15.400β.[Στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης που έγινε το Σεπτέμβριο του 2010 στη Γάνδη ο αθλητής κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο στο έδαφοςΣτις 23 Οκτωβρίου 2010 ο Κοσμίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρότερνταμ με 15.700 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ιάπωνα Κοχέι Ουτσιμούρα και στην τρίτη τον Βρετανό, Ντάνιελ Πέρβις . Τον Νοέμβριο του 2010 ανέβηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, έπειτα από την 3η θέση που κατέλαβε στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης, στην Στουτγάρδη, όπου αγωνίστηκε παρά τους έντονους πόνους που αισθανόταν στην μέση.
----------------------------------------------------------------ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Νικόλαος Ανδριακόπουλος ήταν Έλληνας αθλητής της γυμναστικής, ο οποίος αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα της αναρρίχησης επί κάλω το 1896.
Σε ηλικία 15 χρονών γράφτηκε στον Παναχαϊκό Γυμναστικό Σύλλογο, από όπου και διαγράφηκε λίγα χρόνια αργότερα. Αποχώρησε και μαζί με άλλους αθλητές και ίδρυσε την ΓΕ Πατρών, πριν τους ολυμπιακούς αγώνες είχε επιστρέψει στον Παναχαϊκό . Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι δυο σύλλογοι συγχωνεύτηκαν το 1923 σε Παναχαϊκή Γ. Η μεγάλη μυϊκή του δύναμη οδήγησε τον Ανδριακόπουλο σε πολλές μεγάλες επιτυχίες.
Το 1896 συμμετείχε σαν φίλαθλος στην πρώτη Ολυμπιάδα της Αθήνας, καθότι ο Παναχαϊκός είχε αποχωρήσει από τούς Αγώνες. Αναδείχτηκε πρώτος ολυμπιονίκης στην Αναρρίχηση επί κάλω στις 29 Μαρτίου 1896 με χρόνο 23.4. Στον αγώνα συμμετείχαν δύο Έλληνες και 10 ξένοι αθλητές. Παράλληλα κατέκτησε ένα αργυρό μετάλλιο με την γυμναστική ομάδα του Πανελληνίου Γ . Όταν επέστρεψε στην Πάτρα στις 5 Απριλίου, έτυχε πρωτοφανούς υποδοχής: Όλα τα καταστήματα και τα μπαλκόνια ήταν σημαιοστολισμένα. Όταν το τρένο έφτασε στην αποβάθρα, είχαν παραταχθεί δεξιά και αριστερά οι αθλητές του Παναχαϊκού και της ΓΕ Πατρών καθώς και μια μπάντα. Κάτω από τις επευφημίες και τις ζητωκραυγές των Πατρινών σηκώθηκε στα χέρια από φίλους του, οι οποίοι των μετέφεραν στην Πλατεία Γεωργίου Α'. Εκεί τιμήθηκε με μετάλλια και επαίνους από τους φορείς και από τα δυο αθλητικά σωματεία της πόλης. Την άλλη μέρα ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών έχασε το μετάλλιο του, το οποίο όμως βρήκε κάποιος φοιτητής από την Ναύπακτο και του το επέστρεψε έπειτα από έναν μήνα.
Φοίτησε στην νομική, άσκησε για λίγα χρόνια την δικηγορία και στη συνέχεια έγινε συμβολαιογράφος. Το 1906 μάλιστα εξέδωσε το βιβλίο "Πραγματεία περί γάμου". Με το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε διοικητικά με τον Παναχαικό.
Επίσης κατέκτησε νίκες και στους Β΄ Εσωτερικούς Αγώνες του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου.
_________________________________________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΨΑΧΟΣ
Ολυμπιακό μετάλλιο | |
Διελκυστίνδα | |
Ολυμπιακοί αγώνες 1906 Αθήνα (Μεσολυμπιάδα) | |
Αργυρό μετάλλιο |
Ο Βασίλειος Ψάχος γεννήθηκε το 1887 - ? ήταν Έλληνας 2ος ολυμπιονίκης απο την Πάτρα στης Μεσολυμπιάδα της Αθήνας το 1906 στο Αγώνισμα της Διελκυστίνδας με την εθνική ομάδα. Αδελφός του ήταν ο επίσης ολυμπιονίκης στο ίδιο αγώνισμα Γεώργιος Ψάχος την υπόλοιπη ομάδα αποτελούσαν οι Σπυρίδων Λάζαρος, Κωνσταντίνος Λάζαρος, Αντώνιος Τσίτας, Σπυρίδων Βέλλας, Γεώργιος Παπαχρήστου,Κωνσταντίνος Παρνασσάς και Παναγιώτης Τριβουλίδας. Ήταν αθλητής της Γ.Ε. Πατρών.
---------------------------------------------------------------
_________________________________________________________________________________
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ματθαίος Δεσποτόπουλος ήταν Έλληνας γυμναστής πανελληνιονίκης και Ολυμπιονίκης το 1906.
Είχε γεννηθεί στην Σμύρνη κι ήταν αθλητής του Απόλλων Σμύρνης είχε συμμετοχές και νίκες στους τοπικούς αγώνες της Σμύρνης τα "Απολλώνια" . Είχε πάρει μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου το 1904 όπου ήταν πρώτος στους κρίκους με δεύτερο τον συναθλητή του στον Απόλλωνα Θεολόγο Αναστάσογλου. Συμμετείχε και στο μονόζυγο όπου ήταν δεύτερος με πρώτο τον Αναστάσογλου . Στούς κρίκους σύμφωνα με τον τύπο της εποχής μαζί με τον συμπαίκτη του Αναστάσογλου στον Απόλλωνα "κατέπληξαν το πλήθος διά της εξόχου εκτελέσεως των γυμνασμάτων τους".Στην Μεσολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα συμμετείχε στο γυμναστικό πένταθλο όπου ήταν δεύτερος και αργυρός Ολυμπιονίκης. Το αγώνισμα έγινε στο Παναθηναϊκό στάδιο και περιελάμβανε τα αγωνίσματα δίζυγο, μονόζυγο, ιππικό εφαλτήριο άνευ λαβών, κρίκοι και άλμα σύνθετο εις μήκος και ύψος άνευ βατήρος.
__________________________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αντώνιος Τσίτας
Ο Αντώνιος Τσίτας γεννήθηκε το 1874- ?ήταν Έλληνας αθλητής της γυμναστικής, δεύτερος Ολυμπιονίκης το 1906.
Ήταν δεύτερος Ολυμπιονίκης στην Μεσολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα με την εθνική ομάδα της Διελκυστίνδας . Την υπόλοιπη εθνική ομάδα αποτελούσαν οι Βασίλειος Ψάχος, Γεώργιος Ψάχος, Κωνσταντίνος Λάζαρος, Σπυρίδων Λάζαρος, Σπυρίδων Βέλλας, Γεώργιος Παπαχρήστου, Κωνσταντίνος Παρνασσάς και Παναγιώτης Τριβουλίδας. Αδελφός του ήταν ο επίσης Ολυμπιονίκης Γεώργιος Τσίτας, ήταν αθλητής του Πανελληνίου.
____________________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------
_________________________________________________________________________________
Ήταν δεύτερος Ολυμπιονίκης στην Μεσολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα με την εθνική ομάδα της Διελκυστίνδας . Την υπόλοιπη εθνική ομάδα αποτελούσαν οι Βασίλειος Ψάχος, Γεώργιος Ψάχος, Κωνσταντίνος Λάζαρος, Σπυρίδων Λάζαρος, Σπυρίδων Βέλλας, Γεώργιος Παπαχρήστου, Κωνσταντίνος Παρνασσάς και Παναγιώτης Τριβουλίδας. Αδελφός του ήταν ο επίσης Ολυμπιονίκης Γεώργιος Τσίτας, ήταν αθλητής του Πανελληνίου.
____________________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανδρέας Πολλάκης
Ο Ανδρέας Πολλάκης ήταν Έλληνας ολυμπιονίκης από την Πάτρα.
Συμμετείχε στην μεσολυμπιάδα της Αθήνας το 1906 και αναδείχτηκε ολυμπιονίκης στο γυμναστικό πένταθλο με 86 βαθμούς 2ος και στο Γυμναστικό έξαθλο με 102 βαθμούς 2ος ,ήταν αθλητής του Παναχαικού.
Συμμετείχε στην μεσολυμπιάδα της Αθήνας το 1906 και αναδείχτηκε ολυμπιονίκης στο γυμναστικό πένταθλο με 86 βαθμούς 2ος και στο Γυμναστικό έξαθλο με 102 βαθμούς 2ος ,ήταν αθλητής του Παναχαικού.
----------------------------------------------------
_________________________________________________________________________________
Νικόλαος Αλιμπράντης
Ο Νικόλαος Αλιμπράντης ήταν Έλληνας γυμναστής, Ολυμπιονίκης το 1906.
Πήρε μέρος στην Μεσολυμπιάδα του 1906 και ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στο γυμναστικό πένταθλο με 90 βαθμούς, δεύτερος με 80 βαθμούς ήταν ο αδελφός του Γιώργος. Ήταν αθλητής του Α.Ο. Ταταύλα Ελληνικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης. Απεβίωσε και κηδεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 1958.
______________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πήρε μέρος στην Μεσολυμπιάδα του 1906 και ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στο γυμναστικό πένταθλο με 90 βαθμούς, δεύτερος με 80 βαθμούς ήταν ο αδελφός του Γιώργος. Ήταν αθλητής του Α.Ο. Ταταύλα Ελληνικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης. Απεβίωσε και κηδεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 1958.
______________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------